fbpx

14. nap. Mindannyiunk boldog, minőségi életet szeretne…

Itt vagy:--14. nap. Mindannyiunk boldog, minőségi életet szeretne…

14. nap. Mindannyiunk boldog, minőségi életet szeretne…

Az évek múlásával újabb és újabb változások érnek bennünket, amelyek a testi és mozgásfunkcióinkra, gondolkodásunkra, érzelmi életünkre, szociális kapcsolatainkra, társadalomban elfoglalt státuszunkra is kihat.

A gerincoszlop sokkal hamarabb kezd kopni, öregedni, mint más ízületünk, mozgató szervrendszerünk. A korosodás feltartóztathatatlan folyamata fokozatosan érinti a gerincünket felépítő összes struktúrát: a porckorongot, a kisízületeket, a szalagokat, a csigolyatestet és az izmokat.
A kopásos (degeneratív) történések a harmadik életévben kezdődnek, a porckorong gél állapotú magjának az átalakulásával, melyben mikroszkópos, majd makroszkópos és biokémiai változások mennek végbe, (a kollagén és víztartalom csökken) majd a porckorong falán repedések, szakadások keletkeznek, amelyet történetesen a porckorong sérvesedése követhet. A porckorong kopás következtében a környező strukturális elemek fájdalomérzékelő receptorai (érzékelő sejtek) izgalomba kerülnek, vagy ideggyöki kompresszió révén derék- és alsó végtagi fájdalom alakul ki.

A csigolyákat összekapcsoló ízületek (kisízületek) elváltozása együtt jár a porckorong kopás folyamatával, és a kisízületben elmozdulás (szubluxáció), jön létre és a gerincünk elemi egysége, a szegmentum instabil lesz, s ezt követi az ízület kopása, csőrképződés a csigolya peremén, és artrósis létrejötte a kisízületben. Az ízületi kopásos felrakódások következtében a kialakuló artrózissal mind a hosszú gerinccsatorna, mind az ideg lefutására szolgáló kis csatornák szűkülnek, amelyen keresztül az ideggyökök kilépnek a gerinccsatornából. Ezen korral járó strukturális elváltozások eredményezik a gerinc alakjának megváltozását, kopásos deformitást, gerincferdülést (skoliózist). Súlyos esetben a gerinccsatorna szűkülete járászavarhoz, alsó végtagi fájdalomhoz, funkciózavarhoz vezet.

Az évek előre haladtával gyengül a gerinc csontos strukturális eleme a csigolya, amely felelős a gerincoszlop statikus stabilitásáért. A csigolyák öregedését általában csökkenő szerkezeti erő jellemzi, amelynek oka főként az oszteoporózis. A 30. életévig a csont szerkezetének a felépítése az erősebb, majd ezt követően a lebontás kerül túlsúlyba.

Az oszteoporózis (csontritkulás), a csont mennyiségi és minőségi jellemzőinek progresszív hanyatlásával jellemezhető népbetegség, amely megváltozott szöveti és biomechanikai tulajdonságok miatt kis traumára bekövetkező, ismétlődő törésekhez vezet. A csontritkulásnak nevezett állapotban a bontó és építő szakaszok közötti összhang felbomlik, és ennek következtében a csontokat alkotó szerves és szervetlen alkotórészek azonos arányban csökkennek. Csökken ez által a csontok ásványi anyag tartalma és rugalmassága is. Mikroszkópos vizsgálatokkal kimutatták, hogy a csontokat felépítő csontgerendák vastagsága lényegesen vékonyabb lesz, a gerendák közötti távolság megnő, melynek súlyos következménye a csonttörés. Csontritkulás esetén az egységnyi térfogatú csonttömeg kisebb lesz.

A gerincoszlop egészségének megőrzése mellett kiemelten kell foglalkozni a mentális állapottal is. A kettő összhangjából tud létrejönni egy egészséges, nyugodt, fájdalommentes élet.
Nem győzöm hangsúlyozni a prevenció fontosságát, mely bizonyítottan tartós segítséget nyújthat a fenti állapotok késleltetésében.”

Mindannyiunk boldog, minőségi életet szeretne az emberi méltóság megőrzésével, ezért érdemes gondolkozni, mérlegelni, hogy a te életedben a Braintronics rendszer milyen változást hozhat.
Természetesen ehhez meg kell tenni az első lépést.
Amennyiben bizonytalan vagy a kezdést illetően, szívesen segítek.

Hadarics Magdolna
Természetgyógyász- reflexológus, kineziológus, kristálygyógyász, Mátrix-mix terapeuta

Írta: | 2018-10-09T07:03:36+00:00 2018. okt|Kategóriák: Hadarics Magdolna|Tags: |0 Hozzászólás

Hozzászólás írása