fbpx

Tudtad, hogy a masszázsnak milyen élettani hatásai vannak?

Itt vagy:-, Egészség, Életmód, Masszázs, Tanulmány-Tudtad, hogy a masszázsnak milyen élettani hatásai vannak?

Tudtad, hogy a masszázsnak milyen élettani hatásai vannak?

A görög „massein“ szó jelentése „gyúrni“, innen származik tehát a masszázs fogalma, amely bizonyosan a legősibb gyógymódok közé tartozik és Krisztus (időszámításunk) előtti korokra nyúlik vissza.
A masszázsnak a mai orvoslásban szilárd helye van és preventatív célokat szolgál, de különféle megbetegedések leküzdésére szolgáló terápiás eszközként is alkalmazzák.

A következő alapkategóriák léteznek:
• Effleurage – simítás
• Pétrissage – gyúrás
• Friktionen – dörzsölés/körözés
• Tapotements – paskolás, csapkodás, ütögetés

Effleurage, általában simogató és érzékeny mozdulatok vezetik be a kezelést. Arra szolgálnak, hogy a páciensek elsőre finom érintést kapjanak, ezzel megakadályozva a kezdeti ijedtséget. A mozdulatok hatására az érintett régiókban csillapodik a fájdalomérzet, ill. az izom- és szimpatikus tónus is csökken. Eközben szövetfolyadék keletkezik, a vénás visszaáramlás javul és a csomósodás csökken. A simítás mindig a periférikustól halad a középpont felé, a nyirokáramlást követve a szív felé. Ezáltal a nyirokfolyadék áramlása beindul, ill. felgyorsul.

Pétrissage, erős gyúró mozdulatok, amelyek mélyen a szubkutisz alá érnek és erős nyomást gyakorolnak a különböző izomkötegekre és rostokra, vagy kérésre csak a bőrre. Az „izomgyömöszölés“ hatására egyes izomcsoportokban feszültségcsökkenés jön létre, amely megint csak jobb vérellátást, ezáltal optimális anyagcserét eredményez. Majd az izomzat lassú és folyamatos gyúrás hatására hajlékonyabb lesz. Ez a masszázstechnika kiválóan alkalmas a görcsös izomzat kezelésére, amely az ülő életmód során a merev és egyoldalú tartás hatására egyre gyakrabban lép fel.

Friktionen, dörzsölő, körkörös és intenzív mozdulatok, amelyek célzottan az izomkeményedések és az izmok között kialakult, szerzett vagy anatómiai károsodásokat kívánják feloldani. A gyógyhatás mechanikus, biokémiai vagy reflektorikus effektusokra bontható, amely során a kezelés hossza és specifikuma nagy jelentőséggel bír az érintett régiók gyógyulására.

Tapotements, összefoglal minden paskoló, csapkodó vagy ütögető mozdulatot. Rövid, rugózó és erős ütések a páciens bőrére, melyek erősítik a neuroreflektorikus hatásmódot, miáltal a véráramlás jelentősen javul és kellemes meleg érzetként lép fel.

Braintronics masszázsrendszerek masszázstechnikái

A braintronics masszázsalkalmazása tartalmazza a fent leírt négy masszázstechnikát; Effleurage, Pétrissage, Friktion és Tapotement, amelyeket a csuklóhoz hasonlóan közvetít. A masszőr ujjai gumigörgőkkel vannak helyettesítve, és ezt a mozgásimitációt nagyon jól elvégzik. Ezt támogatva 26 légpárna működik még akupresszúrás masszázsként, és masszírozza a váll, a karok, a kézfejek valamint a lábak izomcsoportjait. A lábfejek az ún. „Gua-Sha“ technikával és lábreflexzóna masszázzsal vannak kezelve, mely során javul a vérkeringés és a vér áramlása. A rendszer kezeli, illetve mentesíti a hosszú ülés, valamint a mozgáshiány miatt erősen igénybe vett és túlterhelt izomcsoportokat. Ezenkívül a rendszeres használat preventív eszközként szolgál és képes megelőzni potenciálisan kialakuló fájdalmakat is.

Braintronics masszázsrendszerek
Írta: | 2018-10-19T10:11:56+00:00 2018. okt|Kategóriák: Általános, Egészség, Életmód, Masszázs, Tanulmány|Tags: , |0 Hozzászólás

Hozzászólás írása