fbpx

17. NAP. Milyen érzés Alfában lenni?

Itt vagy:-, Kovács Tiborné Marcsi-17. NAP. Milyen érzés Alfában lenni?

17. NAP. Milyen érzés Alfában lenni?

Manapság egyre többet hallhatunk az „Alfáról”. Az agyhullámok egy fajtája, olyan elektromos energia, melyet az agyunk állít elő, ezt elektroenkefalográffal (EEG) ki is lehet mutatni. Ennek értelmében a 7 és a 14 CPS-ű (ciklus per szekundum) hullámokat nevezzük Alfa hullámoknak.

Amikor ébren vagyunk, dolgozunk, teszünk-veszünk, akkor a tudatos világunkban, azaz a Béta állapotban vagyunk, ez 14 vagy annál nagyobb CPS-ű hullámokat jelöl. Azonban amikor ábrándozunk, illetve közvetlenül elalvás előtt/után vagyunk, akkor Alfában vagyunk. Ilyenkor az úgynevezett belső tudatosságunkban vagyunk. Létezik még két állapot ezeken kívül, a 4 és 7 CPS közti Théta és a 4 alatti Delta, melyek már nagyon mély állapotok, az alvás közben tudjuk ezeket leginkább elérni, a Delta tudatunk teljes kikapcsolását jelenti.

Milyen érzés Alfában lenni? Tulajdonképpen más dolgokra vagyunk képesek Alfában és megint más dolgokra Bétában. Az Alfa szint egyik szépsége, hogy oda gyakorlatilag képtelenek vagyunk magunkkal vinni a bűntudat vagy a harag érzését.

Az Alfa állapot azonban nem csak a nyugalomról és a harmóniáról szól Ez az állapot más, az éber szintünkön eddig elérhetetlen kapukat nyit meg előttünk. Fél óra ezen a szinten például többet ér, mint egy egész éjszakai alvás! Ezen a szinten nem csak a pihenés hatékonyabb, hanem a tanulás, az emlékezés és a kreativitás folyamata is nagyságrendekkel erősebb.

Az Alfa állapotot rendszeres meditációval, relaxációval tudjuk elérni és megtanulni, mindez szellemi és testi frissességet, harmóniát, kipihentséget eredményez.

„Bizonyos EEG mintázatok, amelyeket ábrázolni is lehet, a nagyagykéreg aktuális aktivitásának mértékét jelzik és tájékoztatást nyújtanak az egyén éberségi fokáról. Az EEG mintázatok tanulmányozása révén lehetőség van a különféle egyéni magatartás stádiumok jellemzésére és az aktivitási fokozat szintekbe sorolására (Entspannungsverfahren 2009).

Ezért az EEG kitűnő eszköz a feszültségoldó eljárások be-és kihatásainak értékelésére. „Az elektroenkefalogram hullámai eltérő frekvencia tartományokba sorolhatók,amelyekhez bizonyos szubjektív tapasztalatok rendelhetők. A magasabb frekvenciáknak a külvilág felé eső nagyobb fókuszú figyelem felel meg, az alacsonyabb frekvenciák nagyobb belső irányultságot mutatnak.“ (Pirker-Binder 2008.)

A különböző frekvenciatartományok tehát az elektromos agyi aktivitás indikátoraként szolgálnak. (Entspannungsverfahren 2009).

Kovács Tiborné Marcsi

Írta: | 2018-11-09T08:18:22+00:00 2018. nov|Kategóriák: Kovács Tiborné Marcsi, Kovács Tiborné Marcsi|Tags: |0 Hozzászólás

Hozzászólás írása