fbpx

18. NAP. És íme az alapfogalmak

Itt vagy:-, Kovács Tiborné Marcsi-18. NAP. És íme az alapfogalmak

18. NAP. És íme az alapfogalmak

A BRAINTRONICS segítségével, tanfolyamok, vezetők segítsége nélkül is megtanulhatunk relaxálni, meditálni, vizualizálni. Önmagunkat vezetve elérhetjük a különböző tudatállapotokat. Sőt azt sem tartom kizártnak, hogy kitartó, rendszeres használattal magasabb szintekre is eljuthatunk

Relaxáció – ellazulást jelent, olyan módszer ahol a testi ellazulással lelki problémákat oldunk meg.

Meditáció – elmerülést jelent, olyan lelki, szellemi elmélyülést, amelynek során hozzáférhetünk tudatunk mélyebb rétegeihez. Ez a kétféle folyamat egymással kölcsönhatásban, egymást erősítve megy végbe.

Vizualizáció – belső képi megjelenítést jelent, ez a képzelet játéka, amellyel lelki szemeink elé idézünk dolgokat. Amikor azt mondom: vizualizáció, én általában ide értem a többi érzék bevonását is a képzeletbe, a hallást, a szaglást, az ízlelést, a tapintást.

Agyhullámok – mint minden fizikailag létező dolognak, agyunknak is van egy rá jellemző rezgése. Ezek a rezgéshullámok vagy agyhullámok más hullámokhoz (pl. rádióhullámok) hasonlóan a frekvenciával (Hertzben) és az amplitúdóval (a kilengés mértékével) határozhatók meg és egzakt módon mérhetők. Agyunk különböző állapotait aszerint különböztethetjük meg, hogy jellemzően milyen agyhullámokat mérhetünk az adott állapotban.

Béta szint – az az éberségi szint vagy tudatállapot, ahol jellemzően béta agyhullámok (15-40 Hz) mérhetőek. Ez az éber, aktív, kifelé figyelő állapotunk.

Alfa szint – az a tudatállapot, ahol jellemzően alfa agyhullámok (9–14 Hz) mérhetőek. Ez az ellazult, álmoskás, befelé figyelő állapotunk, amit jellemzően elalvás előtt vagy után, vagy meditáció során tapasztalhatunk.

Théta szint – az a tudatállapot, ahol jellemzően théta agyhullámok (3,5–7 Hz) mérhetőek. Ez a könnyű alvás vagy a mély meditáció állapota.

Delta szint – a Mélyalvás állapota, ahol jellemzően a delta agyhullámok (1,5–4 Hz) mérhetőek.

„Az emberi agy elvben egy komplex gép – számtalan idegsejtből áll. Az idegsejtek a szinapszisokon keresztül kapcsolódnak össze, hatalmas neurális hálózatot kialakítva az agyunkban. Elektrokémiai impulzusokkal kommunikálnak egymással, amelyek 1 és 40 Hz közötti frekvenciájú elektromágneses mezőt hoznak létre. Ezeknek az impulzusoknak a teljességét, a hullámformák mintázatát, tehát az agyhullámot grafika ábrázolja.”

Kovács Tiborné Marcsi

Írta: | 2018-11-09T08:22:13+00:00 2018. nov|Kategóriák: Kovács Tiborné Marcsi, Kovács Tiborné Marcsi|Tags: |0 Hozzászólás

Hozzászólás írása